Hårtvätt inte bara för rengörning av håret

Frågan om hur ofta vi ska tvätta håret är alltid aktuell tror jag. Det är väldigt personligt , hur vi gör det och hur ofta vi gör det och teorierna är många.

Vi tvättar håret för att vi ska få håret rent, och är det då så att det är torrt så vill vi inte tvätta det så ofta. Vi är då rädda för att håret ska torka ut ännu mer och bli torrare, har vi dessutom en torr hårbotten så är vi rädda för att den ska bli ännu torrare.

Om vi vänder på tanken runt varför vi tvättar håret så blir det lite tydligare för oss varför vi faktiskt SKA tvätta håret.

När vi tvättar håret så stimuleras hårsäckarna och blodtillströmmningen ökar till hårrötterna, näringen transporteras via blodet och hårsäckarna får näringen transporterad till sig. Fettkörtlarna får stimulans och producerar fett till hårstrået och ” smörjer” ett skyddslager till hårstrået.

Om vi tänker på det sättet så blir hårtvätten en näringsgivande vård till hår, hårbotten och hårstrå.

Smutsigt hår vad är det då?
När vi bor i en storstad så har vi avgaser och luftföroreningar som gör att hår och hårbotten blir smutsigt. Det är otroligt viktigt att vi få det borttvättat eftersom vi inte ska ha det ligga i hårbotten på vår hud.
Sen har vi kroppsavsöndringar så som svett och även talg produktionen efterlämnar fett som om de blir liggande blir fyllda av svett och föroreningar. Fett från hårbottens talgkörtlar rör sig enbart drygt en dm ner på hårstrået och kan användas genom borstning för att smörja hårstråt med innan hårtvätten.
Svett som ligger i hårbotten innehåller salter och verkar uttorkande på hårbotten. Det är viktigt att tvätta bort salterna så att vi inte torkar ut hårbotten.

Torrt sprött hår och torr hårbotten vad är det då?
Det kan bero på föroreningar, för kemiskt starkt preparat när du tvättat håret eller behandlat det med hårfärg eller toning.
När vi åldras så torkar håret och hårbotten ut. Det sker naturligt med hormonomställningar och minskad keratin produktion.

När vi använder bra hårvårdsprodukter av högre kvalitet så innehåller de mer utvecklade kosmetiska ingredienser. Tvätt tensiderna är skonsammare och verkar skonsammare på håret. Nu finns till och med sulfatfritt schampo som ska vara ännu mer skonsamt för håret och färgen när du färgat håret.

Använder du produkter av hög kvalitet så blir hårtvätten en vårdande behandling av ditt hår och håret blir friskt, rent och starkt.
Jag rekommenderar Kerastase hårvårdsprodukter då den serien är den mest kompletta serie med hårvård jag mött tror jag. Det finns produkter för allt. Kerastase är en hårvårdserie som dessutom kan stötta och stärka ett skadat hår så att det håller fram till det att det ska klippas. Kerastase är dessutom den enda serie som jag har sett, som faktiskt kan förändra håret och dessutom bevara den förändringen.

Så var inte rädd för att tvätta håret och gör det lite oftare men se till att använda bra produkter till ditt hår.
Tveka inte att ta kontakt och ställ dina frågor.
Hör av dig om du vill ha hjälp att hitta just dina hårvårdsprodukter.
Lämna en kommentar här och berätta om dina erfarenheter av hårtvätt och hårprodukter.

Nu ska jag gå och torka MITT hår efter morgonens hårtvätt.

Det här inlägget postades i Hårbotten, Hårtvätt, Kerastase Hårvårdsprodukter, Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.