Färga håret hemma?

Brukar du färga håret hemma? Går det bra eller får du problem?

Går det bra och det blir bra så är du lycklig och du har nog lärt dig vartefter hur du ska göra.

Får du problem är du nog mindre lycklig.
Problem som missfärg och överpreparering. Färgen kanske inte tar och sitter kvar utan trillar ur och lämnar håret matt och trist i färgen. Det finns många resultat att få och många problem att uppleva. Jag ska berätta om några situationer här som jag sett och hört om.

Förra veckan hade jag två kunder som kom in med hemfärgade hår som var snygga i färg och nyans men när jag blötte ner håret och tvättade håret så blev det som stålull i händerna. Det var tarvt och ihoptrasslat och inget balsam eller inpackning i världen råder bot på det och kunderna säger ” det har blivit lite trassligt” jaaaa…det har det minst sagt blivit.

Det som har hänt är att kemikalierna i hårfärgen av någon anledning har inte blivit färdigprocessat. Färgen kan ha avbrutits för tidigt eller att alla ingredienser inte har använts eller alla steg i färgningen inte har utförts. Hårfibern, eller ytskiktet för att vara noga, står rakt ut och hårstrået ser ut som en tistel, håret är helt öppet och stråna trasslar in i varandra förståss.

Det är jätteviktigt att du använder allt i färgpaketet och att du gör alla moment som står. Du behöver inte dra ut färgen i topparna om ditt hår redan är färgat där utan lägg bara färgen i botten. Sen så måste färgen sitta hela sin verkningstiden annars kan detta hända.
När du färgar ditt hår om och om igen så kan du inte sätta ny färg uppe på den gamla och göra hela färgprocessen igen på håret. Håret bli överpreparerat och tillslut så tar inte håret emot färgen och du får bara ett matt , trist glanslöst resultat. Vissa färger ”sotar” det vill säga att varje gång du lägger ny färg på topparna så blir dom mörkare och mörkare, håret blir svart tillslut på längderna.

Det är inte lätt som amatör att färga sitt hår själv. Det är svårt att färga håret och få fram rätt resultat. Att färga håret mörkt efter att ha varit ljus är oerhört svårt att få fram rätt nyans på den nya färgen. Att sen ge sig in i (vad jag förstår är populärt just nu) att ”avfärga” är än mer komplicerat.

Vi frisörer, som har gått en fullständig utbildning, som över tid tagit flera år av studier och praktik och träning för att sen avlägga inför en jury att Gesällbrev, vi har en kemi utbildning för att kunna utföra dessa hårfärgningar. Vi har inte bara kompetens utan vi har erfarenhet och kännedom om våra produkter vi jobbar med.
Det kostar en slant att gå till en yrkesperson som besitter all denna kunnighet och kompetens, det ska det göra. Men det är inte så konstigt att det kostar, det är svårt och det är ett, kemiskt sett , komplicerat arbete att få det rätt. Det ser ju så lätt ut när vi blandar ihop i skålen och sen snabbt sätter på färgen…jaaa visst ser det lätt ut …men det är ju det som skiljer ett Professionellt yrkesutövande  från Amatören.

 

 

Det här inlägget postades i Hårfärg, Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.