Hårfärg och Allergi

I veckan som gått har vi kunnat följa en diskussion runt hårfärg och deras ämnen som kan framkalla allergier. Nu presenteras en forskningsrapport där man visar ämnen som vetenskapligt är allergiframkallande.

Som frisör så vet vi att vi arbetar med kemikalier och vi lär oss från början att skydda oss med förkläden och handskar. Vi skyddar kunden med handduk och kappa. Vi lär oss i frisörskolan att det är en kemisk process och det förklaras i detalj hur den utvecklar färgen i olika stadier. Vi lär oss också att alltid utföra allergi tester på kunden innan vi utför en kemisk behandling.

Allergier kan uppstå. Vi kan reagera på allt möjligt, det vet vi. Olika människor har olika känsligheter. Själv är jag frisör med utvecklat, diagnostiserat, handexem (husmorsexem) och jag har även kontakt allergi från nickel, som uppstod i tidiga tonår. Husmorsexemet uppstår av att vatten torkar ut huden och fuktbarriären i huden bryts ner. Jag jobbar idag symtomfri som frisör med handskar i schamponeringen.

Våra leverantörer har utvecklat våra färger till att bli mycket bättre och mer kan definitivt göras.
I vår bransch finns oerhört mycket olika hårfärger en del som är beklagligt dåliga som jag sett med egna ögon. Jag förstår heller inte hur dessa dåliga hårfärger säljer inom min bransch, vi är ju ändå proffs och borde välja bort dom.

Väljer man att arbeta med de bättre högkvalitativa hårfärgerna (oftast de dyraste) så har man nog det bästa man kan få på marknaden när det gäller kemisk hårfärg.

Ekofrisörerna växer fram, och dom behövs. Dom ger oss ett alternativ och det pressar leverantörer med kemiska produkter att bli bättre.

.Jag tror inte på att ta bort alla kemiska hårfärgsämnen för de gör ju det som vi vill, nämligen framkallar en hårfärg vi vill ha. Är man känslig och man vet att man kan reagera, gör ett enkelt allergitest i armvecket innan den kemiska behandlingen utförs så ser man hur kroppen och huden reagerar på ämnena innan man gör den kemiska behandlingen. Eller att man kan välja att ta fram gummimössan och göra många slingor och färga in dom, då kommer inte kemikalierna i kontakt med huden på samma sätt.

Människan har alltid prytt sig och smyckat sig i alla tider och vi kommer inte att sluta färga håret, men vi kanske väljer att göra det hos en frisör där kunskap och erfarenhet finns.

Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.